„A szlovákok sokáig inkább sört ittak, mostanában kezd megfordulni a trend, de még mindig, amikor a borospohár után nyúlnak, inkább olasz, francia és osztrák borokat kortyolgatnak” – jelzi Bott Frigyes felvidéki borász a június 8-án, a pozsonyi négycsillagos Hotel Devínben megrendezésre kerülő BraVino egyik szervezője, milyen nehézségekkel kell megküzdenie a magyar boroknak a szlovák piacon.
A különböző magyarországi boresemények és nemzetközi bormustrák ihlette rendezvényen kizárólag a mintegy 38 patinás családi pincészetet egyesítő Pannon Bormíves Céh tagjai mutatkoznak be – összesen több mint száz kiváló borral. A borászok reménykednek a helyi gasztronómiai élet képviselőinek érdeklődésében, már csak azért is, mert a szlovák sommelier szövetségnek eddig bemutatott tételeknek nagyon kedvező volt a fogadtatása.
A rendezvényre mintegy kétszáz szakértőt és lelkes borfogyasztót várnak, s az érdeklődést úgy kívánják fenntartani, hogy a megkóstolt borokat webshopon keresztül is elérhetővé teszik. Jekl Béla, a Céh elnöke bízik abban, hogy e kezdeményezés akár egy új exportstratégia alapja is lehet a kimagasló minőségű borokat termelő családi pincészetek számára.